Com és?

Moltes han estat les rutes que han seguit els peregrins fins a Santiago. Segons l’ordre cronològic de la seva utilització, hi ha diverses rutes de llarg recorregut que van travessar la península ibèrica de punta a punta. Aquestes són les següents: Camí de la Costa o Camí del Nord, Camí de l’Interior, Camí Francès, Via de la Plata, Camino Primitivo i altres camins històrics.

Nosaltres treballarem:

El Camí Francès




Aquest és el més conegut i seguit pels pelegrins. Ens farà retrocedir a l'Edat Mitjana segons avancem pels seus pobles de Navarra, la Rioja, Castella-Lleó i Galícia, trobant la història en cadascuna de les pedres del Camí dominat pel groc de pastures i cereals. És de molt, el més transitat de tots els Camins i punt de confluència de molts d’ells el que comporta la saturació en algunes ocasions i èpoques, encara que precisament aquesta mateixa afluència massiva és el que fa que es visqui l’experiència del Camí en companyia creant entre tots aquest ambient de confraternització i unitat que en pocs viatges podrem trobar.

El Camí de Santiago per antonomàsia, la ruta més coneguda i més seguida de totes les es dirigeixen a Santiago de Compostel·la. Es denomina així ja que és el Camí pel qual entren a la Península Ibèrica els principals vials procedents de l'Europa continental. Tres conflueixen en Ostabat seguint per Saint Jean de Pied de Port i creuant el Pirineu per Roncesvalles, l'altre procedeix d'Arlés i creua el Pirineu per Somport, tots dos s'uneixen a Puente la Reina per seguir com un sol Camí per Navarra, la Rioja, Burgos, Lleó, Lugo i la Corunya fins a la preuada meta a Santiago de Compostel·la.

El seu origen es remunta a pocs anys després del descobriment del sepulcre de l'Apòstol, a mesura que el regne astur va estenent els seus dominis i reprenent les terres lleoneses, fins llavors ocupades pels àrabs. Amb la consolidació dels terrenys guanyats a la morisma en terres castellanes i ja lliure de perills dels reis navarresos i castellans, conscients de la importància del Camí, condicionen el trajecte amb infraestructura suficient, creen burgs per facilitar el comerç i es recolzen en el clergat per avivar l'esperit del pelegrinatge. Així neix el Camí Francès, el més transitat i recorregut de tots els Camins de Sant Jaume.